Tuesday, December 6, 2011

Kloonimine ja katseklaasi viljastamine

 Enne praktilise tööga alustamist rääkis Mario Plaas meile kõigepealt kloonimisest. Kloonimisega üritatakse luua täpselt identne järglane, kelle DNA koodi on tavaliselt muudetud, et saada paremaid omadusi. Kloonitakse tavaliselt rotte ja hiiri, sest nende DNA-d on lihtne muuta ja nende tiinus on väga lühike, mis aitab tulemusi ja probleeme kiiresti märgata. Kloonimisega üritatakse luua idealiseeritumaid liike (nt. lehm kes annaks rohkem või rasvasemat piima). Lisaks sellele saab kloonimise abil uurida haiguste iseloomu ja katsetada erinevaid ravimeid. Näiteks aretatakse hiir kes nakatub kergelt tuberkuloosi ja siis saab tema peal ravimeid katsetada jne.
  Järgnes katseklaasi viljastamise praktika. Selle jaoks jagati õpilased kahte rühma ja mõlemad rühmad said ühe ülesande: sperma ettevalmistamine või munarakkude ettevalmistamine. Ise tegelesin munarakkude ettevalmistamisega. Munasarjast imesime nõelaga kõigepealt munarakke sisaldavaid folliikuleid, mille leidis üles tumedate laikude abil. Kui tuubid olid vedelikku täis võtsime pipetiga pealmise osa ära ja alles jäi 1cm vedelikku. Vedelikule lisasime 3ml munarakkude pesulahust. Seejärel panime vedeliku mikroskoobi alla et kõike selgelt näha ja korjasime pipetiga kõik munarakud kokku ja asetasime need teisele alusele ,et need hiljem viljastada. 
  Kui spermapoisid sperma ettevalmistamisega lõpetasid, lisasime need munarakkude lähedale ja katseklaasi viljastamine oli edukalt lõppenud. Sellega lõppeski kolmas praktika tund. Rohkem infot rakkude ja kloonimise kohta siit.
Esimene kloonitud loom oli lammas
http://www.metrolic.com/wp-content/uploads/2010/07/dolly-fig-13-13.jpg
Kunstlik viljastamine
http://www.femme.ee/img/artiklisse2/lastetu1.jpg
Näide konnade kloonimisest
http://static.howstuffworks.com/gif/cloning-frog.gif


No comments:

Post a Comment