Tuesday, December 6, 2011

DNA konsentratsioon ja poolkoksimäed

Teise praktikapäeva alguses räägiti meile poolkoksimägedest ja näidati selle kohta slaide. Poolkoks on musta värvi aluseline aine mille ph tase on 12-13. Poolkoksi tekib palju näiteks põlevkivi kaevandustes, kuhu nad kokku mäeks kuhjatakse koos muude jääkainetega. Otseselt poolkoks nii kahjulik polegi, aga kui vihma sajab, eralduvad mürgised ained ja need on maapinnale ja keskkonnale üldiselt väga kahjulik, eriti suur probleem on see Eestis ja kahjuks pole veel effektiivset lahendust leitud. Meile räägiti veel ühest katsest kus prooviti leida selline muru liik, mis puhastaks pinnast toksilisest ainest, kuid selle teostamine oleks liiga kalliks läinud. Rohkem infot poolkoksi kohta leiad siit.
  Jätkasime ka DNA teemaga. Nimelt mõõtsime oma esimesel päeval eraldatud DNA konsentratsiooni. Selleks kasutasime Nanodrop 1000 aparaati. Asetasime aparaadile 2 μl DNA lahust ja see peale mõõtmist andis meile tulemused. Peale konsentratsiooni saime ka puhtuse taseme. See lõpetas meie DNA eraldamise praktikumi.
  Muidugi saime ka eelmisel praktikal õhukülvi karpi kasvama pandud baktereid näha. Ühe nädalaga olid bakterid silmale nähtavateks üpris suurteks kolooniateks kasvanud. See lõpetas meie DNA eraldamise praktikumi. 
Poolkoksimägi
http://www.kbfi.ee/Envir/Assets/images/valitoo/lysimeetria5.JPG
http://www.kbfi.ee/Envir/Assets/images/valitoo/lysimeetria4.JPG
Poolkoksi uurimine
http://www.kbfi.ee/Envir/Assets/images/valitoo/magi91.JPG

No comments:

Post a Comment